Παρασκευη 21/7/2017


Ώρα
Τίτλος
Εισηγητής
Περίληψη

18:00
Φωτογραφίζοντας το Σύμπαν
Καλλίας Ιωαννίδης
“Τι είναι η αστροφωτογραφία και ποιος ο σκοπός της; Πως ερμηνεύεται η ομορφιά και τι συνδέει την τεχνική με την τέχνη; Γιατί κάποιος να θελήσει να ασχοληθεί με μια τόσο απαιτητική δραστηριότητα τόσο τεχνικά όσο και οινονομικά; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να δοθούν μέσα από την προσωπική εμπειρία ετών και την οπτική του ομιλητή.”

19:00
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Β’   :  Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ευαγγελόπουλος Θανάσης
“Ο Ηλιος ειναι λευκος ή κιτρινος; Γιατι ο ουρανος και η θαλασσα δεν ειναι μωβ, αφου το μωβ σκεδαζεται εντονοτερα απο το μπλε; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι τα φωτογραφικα φιλμ δεν απεικονιζουν μωβ τον ουρανο; Εχουμε την ικανοτητα να δουμε το υπεριωδες δια γυμνου οφθαλμου, και πώς; Γιατι η Αφροδιτη φαινεται στο υπεριωδες; Γιατι δεν υπαρχουν πρασινα αστερια; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι οι φωτογραφιες δεν δειχνουν καποια αστερια πρασινα; Γιατι τα φυτα ειναι πρασινα; Τι χρωμα θα εχουν τα γηινα φυτα σε αλλον πλανητη, οπου ο ουρανος δεν ειναι μπλε; Τι χρωμα θα εχουν τα φυτα σε εναν πλανητη γυρω απο καποιο κοκκινο ή καποιο μπλε αστρο; Γιατι στο ηλιοβασιλεμα ο ουρανος κοκκινιζει, αφου η σκεδαση εντεινεται, αρα θα επρεπε να γινεται εντονα μπλε; Γιατι τα συννεφα ειναι συνηθως λευκα; Γιατι σε εκλειψη Σεληνης, φαινεται κοκκινη η Σεληνη, αντι να εξαφανισθει και να φαινεται μαυρη; Πως φαινεται το ουρανιο τοξο σε ασπρομαυρο φιλμ και γιατι; Οι μηχανισμοι που εξηγουν την αντιληψη των χρωματων, σε μια επιστημονικη αλλα απλη και κατανοητη παρουσιαση απο τον ιατρο-Ενδοκρινολογο Θαναση Ευαγγελοπουλο”

20:00
Πειραματικές διατάξεις και παρατηρησεις κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου και Ιδέες και προτάσεις προς ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου του Αυγούστου στις ΗΠΑ
Αριστείδης Βούλγαρης
Πειραματικές διατάξεις κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλειψεων.Ένα σπάνιο και εξαιρετικά φαντασμαγορικό φαινόμενο, μια ολική εκλειψη ηλίου πρόκειται να συμβεί σε ένα μήνα, ορατό από τις ΗΠΑ. Τι πληροφορίες μπορούμε να αποκομισουμε παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας μια ολική εκλειψη ηλιου; πως το ηλιακο στεμμα ”προδιδει” την ενεργειακη κατασταση του ηλιου; πώς ανιχνεύθηκε ο πολλαπλά ιονισμενος σίδηρος και το ασβέστιο στο ηλιακό στέμμα; οδεύουμε προς ένα δεύτερο ”ελαχιστο Maunder”Maunder”; τι χρησιμες καταγραφες μπορουν να γινουν στην επερχόμενη εκλειψη;
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

21:00
Γιατί και πως, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αναζητούν υπερκαινοφανείς
Έμμανουηλίδης Κώστας
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον έναστρο ουρανό από τον οποίο αντλούν γνώση και έμπνευση. Είναι άνθρωποι καθημερινοί που πολλές φορές μετά την δουλειά τους τρέχουν για να θαυμάσουν τα τηλεσκοπικά είδωλα μακρινών γαλαξιών ή νεφελωμάτων σε περιοχές όπου συντελείται αστρογέννεση. Η Ελληνική Ομάδα Εύρεσης Υπερκαινοφανών παρατηρεί μακρινούς γαλαξίες με σκοπό την ανακάλυψη Supernovae. Με πάθος και αγάπη εξελίσσεται συνεχώς προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του σύμπαντος, να εκπαιδεύσει νέους παρατηρητές και πάνω από όλα να θαυμάσει τον Κόσμο που μας περιβάλλει!

22:00
Ουρανογραφία Ι
Τσουκάπας Δημόκριτος
– – –

 

Σαββατο 22/7/2017


Ώρα
Τίτλος
Εισηγητής
Περίληψη

12:00
Παρουσίαση Βιβλίου: Του Ουρανού τα Παραμύθια
Τσουκάπας Δημόκριτος
Για χιλιάδες χρόνια τώρα τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μεγάλωναν με τα παραμύθια του Ουρανού. Παραμύθια που, πέρα από το μυστήριο και τη φαντασία που έκρυβαν, ήταν φορτωμένα και με αναρίθμητες αλήθειες. Μέσα από τις ιστορίες του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου, τα παιδιά γνώριζαν τον έναστρο ουρανό και μάθαιναν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ζώδια, τον γαλαξία, τους κομήτες. Πλούσια η Ελληνική Μυθολογία με τις πανάρχαιες ιστορίες ενός κόσμου μαγικού, που μας ταξιδεύει ως τις γοητευτικές απαρχές του Σύμπαντος. Ιστορίες με θεούς, ήρωες και μυθικά όντα, όλα περιτυλιγμένα με το άπλετο φως των αστεριών. Καιρός να γνωρίσουν και τα σύγχρονα Ελληνόπουλα τα παραμύθια των παππούδων, να μάθουν για τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και για τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

13:00
Μαύρες Τρύπες
Μόκρης Αλέξανδρος
Αναφορά στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άινστάιν. Αναφορά στην γέννηση και των θάνατο των άστρων. Σύντομη ιστορική αναδρομή για τις Μαύρες Τρύπες. Τι είναι οι Μαύρες Τρύπες; Ξεφλουδίζοντας μια Μαύρη Τρύπα. Ορίζοντας Κοσί Ιδιομορφία Κέρ κ.λ.π. Μαύρες Τρύπες και χρόνος. Λευκές Τρύπες Δημιουργία μιας Σκουληκότρυπας και αναφορά στις ιδιότητές της Κοσμικές Χορδές Εξωτική Ύλη Θεωρία Μεμβρανών (Μ) Κβαντικός Αφρός Πως να κατασκευάσουμε μια Χρονομηχανή. Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;

16:00
Αστρονομική παρατήρηση με εργαλεία ελεύθερου λογισμικού
Παπαδέας Πιέρρος
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ανάπτυξη ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού για αστρονομικές παρατηρήσεις είναι ραγδαίες. Το εύρος των επιλογών και οι δυνατότητες τους είναι συγκρίσιμες και πολλές φορές ξεπερνούν τα κλειστά και εμπορικά λογισμικά. Στο workshop αυτό θα γίνει εισαγωγή στο ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, στις βασικές λειτουργίες και δομές της κοινότητας, καθώς επίσης θα παρουσιαστεί και η βασική λειτουργία των Stellarium, KStars, Indi/Ekos και PlanetaryImager.

17:00
Εναλλακτικός τρόπος αστροφωτογράφισης στο πεδίο
Κεχαγιάς Άγγελος
– – –

18:00
Ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων και αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων
Σουγλάκος Ευάγγελος
Η παρουσίαση θα εστιάζει στην σωστή ευθυγράμισση των διαφόρων τύπων τηλεσκοπίων καθώς και στην αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων που γίνονται αντιληπα είτε με προσοφθάλμιο είτε με ccd κάμερες.
Θα δωθεί έμφαση στη χρήση διαφόρων τύπων γυαλιού / επιστρώσεων, μηχανική κατασκευή και χρήση cell καθώς και προσαρτήσεις reducer/flatener και άλλων δευτερευόντων οπτικών στοιχείων.

19:00
Τεχνικές, μεθοδολογία και οργάνωση επι του τηλεσκοπίου για την παρατήρηση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού Μέρος 1ο
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος
Ο κ. Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος υπ’ αριθμόν 77 του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ καθώς και ο πρώτος συντονιστής της κατά την περίοδο 1999 – 2006,ενώ στη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνονται και 2 εισηγήσεις σε συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας. Ορμόμενος απο την πολύχρονη εμπειρία του, μας ξεναγεί, θεωρητικά και πρακτικά στα μυστικά και τις τεχνικές παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.

20:00
Ενημέρωση για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα
κ.Σειραδάκης κ.Κάνουρας

20:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ “Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno”
Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού

21:30 
Ουρανογραφία ΙΙ
Ευαγγελόπουλος Θανάσης
– – –

22:30 
Τεχνικές, μεθοδολογία και οργάνωση επι του τηλεσκοπίου για την παρατήρηση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού Μέρος 2ο
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος
Ο κ. Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος υπ’ αριθμόν 77 του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ καθώς και ο πρώτος συντονιστής της κατά την περίοδο 1999 – 2006,ενώ στη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνονται και 2 εισηγήσεις σε συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας. Ορμόμενος απο την πολύχρονη εμπειρία του, μας ξεναγεί, θεωρητικά και πρακτικά στα μυστικά και τις τεχνικές παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.

 

Κυριακή 23/7/2017


Ώρα
Τίτλος
Εισηγητής
Περίληψη

11:00
Σχετικότητα για άσχετους (και μή)
Γεροντίδης Θεόδωρος (Μαθηματικός) Μέλος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτ.Μακεδονίας
Μια παρουσίαση των βασικών ιδεών και των παράξενων συμπερασμάτων της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του A.Einstein. Με μοναδικά μέσα το χωρο-χρονικό διάγραμμα και την σταθερά Bondi, εξηγούνται όλα τα φαινομενικά αντίθετα προς την κοινή λογική φαινόμενα και καθιστούν την θεωρία, επιτέλους, απλή σε όλους. Ενα υπέροχο νοητικό ταξίδι για ενα απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος! Μιας θεωρίας που αν και ειναι ηδη 112 ετών δεν έγινε ούτε καν συμπαθής …